1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Scanner & Camera Wizard no longer works

Discussion in 'Windows XP' started by Mike C, Jun 13, 2010.

  1. Mike C

    Mike C Flightless Bird

    Hi All,

    Whenever I'd plug my camera into my pc, the wizard would start and made
    downloading the pictures & any video files I had very simple. I have NO idea
    what has happened or what I did but all of a sudden the wizard no longer
    starts when I plug my camera in. I've tried the following;

    Open Explorer, found the camera, r/click and selected Properties, then
    selcted Event Tab and selected Start Microsoft Scanner and Camera wizard.
    Plugged my camera back in, turned it on and nothing... the program did not
    start.

    Opened Control Panel, Scanner & Camera, plugged my camera in, turned it on,
    selected the camera from the window, r/click and selected 'Get Pictures' and
    nothing happens.

    I have 3 other pc's in the house and whenever I plug the camera into any of
    them, the wizard starts no problem... I've never loaded any of the camera
    software before and have no desire to load it now either on THIS machine that
    the wizard isn't working on.

    Is there a registry entry that can be edited/deleted to have the wizard
    start up again? I've been reduced to using the Nikon Transfer Wizard
    software that came with Nikon View - it's not as good as the Microsoft wizard
    as it doesn't transfer any video files I've taken using my camera.

    Thoughts? Suggestions?

    thanx.
     
  2. Donald Anadell

    Donald Anadell Flightless Bird

    "Mike C" <MikeC@discussions.microsoft.com> wrote in message
    news:63BD64CA-ED62-4FA6-A684-F6769ACC3FEE@microsoft.com...
    > Hi All,
    >
    > Whenever I'd plug my camera into my pc, the wizard would start and made
    > downloading the pictures & any video files I had very simple. I have NO
    > idea
    > what has happened or what I did but all of a sudden the wizard no longer
    > starts when I plug my camera in. I've tried the following;
    >
    > Open Explorer, found the camera, r/click and selected Properties, then
    > selcted Event Tab and selected Start Microsoft Scanner and Camera wizard.
    > Plugged my camera back in, turned it on and nothing... the program did not
    > start.
    >
    > Opened Control Panel, Scanner & Camera, plugged my camera in, turned it
    > on,
    > selected the camera from the window, r/click and selected 'Get Pictures'
    > and
    > nothing happens.
    >
    > I have 3 other pc's in the house and whenever I plug the camera into any
    > of
    > them, the wizard starts no problem... I've never loaded any of the camera
    > software before and have no desire to load it now either on THIS machine
    > that
    > the wizard isn't working on.
    >
    > Is there a registry entry that can be edited/deleted to have the wizard
    > start up again? I've been reduced to using the Nikon Transfer Wizard
    > software that came with Nikon View - it's not as good as the Microsoft
    > wizard
    > as it doesn't transfer any video files I've taken using my camera.
    >
    > Thoughts? Suggestions?


    Any help here:

    http://www.the-pc-guru.com/Windows_Scanner_and_Camera_W.php

    Good luck,

    Donald Anadell


    >
    > thanx.
    >
     
  3. Mike C

    Mike C Flightless Bird

    Hi Donald,

    Thanx for the link - tried it all and nothing works... I don't even HAVE an
    autoplay tab when I select the Properties for the camera under Windows
    Explorer. All it has is 'General' 'Events' 'Colour Management'... Under the
    Events tab it has similar items as the Autoplay feature - such as "When the
    Camera is Connected" select which program to run - and I always select "Run
    Windows Scanner & Camera Wizard"... turn on the camera and nothing happens.
    When I select "Run Nikon Photo Transfer" THAT runs no problem when I turn on
    the camera... when I select "Run Photoshop" THAT runs when I plug in the
    camera... but not Microsofts Scanner & Camera Wizard... at least THAT wizard
    will also transfer video files. The other transfer programs don't - they
    just deal with photos.

    Thanx for the efoort tho.

    "Donald Anadell" wrote:

    >
    > "Mike C" <MikeC@discussions.microsoft.com> wrote in message
    > news:63BD64CA-ED62-4FA6-A684-F6769ACC3FEE@microsoft.com...
    > > Hi All,
    > >
    > > Whenever I'd plug my camera into my pc, the wizard would start and made
    > > downloading the pictures & any video files I had very simple. I have NO
    > > idea
    > > what has happened or what I did but all of a sudden the wizard no longer
    > > starts when I plug my camera in. I've tried the following;
    > >
    > > Open Explorer, found the camera, r/click and selected Properties, then
    > > selcted Event Tab and selected Start Microsoft Scanner and Camera wizard.
    > > Plugged my camera back in, turned it on and nothing... the program did not
    > > start.
    > >
    > > Opened Control Panel, Scanner & Camera, plugged my camera in, turned it
    > > on,
    > > selected the camera from the window, r/click and selected 'Get Pictures'
    > > and
    > > nothing happens.
    > >
    > > I have 3 other pc's in the house and whenever I plug the camera into any
    > > of
    > > them, the wizard starts no problem... I've never loaded any of the camera
    > > software before and have no desire to load it now either on THIS machine
    > > that
    > > the wizard isn't working on.
    > >
    > > Is there a registry entry that can be edited/deleted to have the wizard
    > > start up again? I've been reduced to using the Nikon Transfer Wizard
    > > software that came with Nikon View - it's not as good as the Microsoft
    > > wizard
    > > as it doesn't transfer any video files I've taken using my camera.
    > >
    > > Thoughts? Suggestions?

    >
    > Any help here:
    >
    > http://www.the-pc-guru.com/Windows_Scanner_and_Camera_W.php
    >
    > Good luck,
    >
    > Donald Anadell
    >
    >
    > >
    > > thanx.
    > >

    >
    >
    > .
    >
     
  4. Donald Anadell

    Donald Anadell Flightless Bird

    "Mike C" <MikeC@discussions.microsoft.com> wrote in message
    news:29C6EC05-C454-4EF3-99A4-F60D687D6136@microsoft.com...
    > Hi Donald,
    >
    > Thanx for the link - tried it all and nothing works... I don't even HAVE
    > an
    > autoplay tab when I select the Properties for the camera under Windows
    > Explorer. All it has is 'General' 'Events' 'Colour Management'... Under
    > the
    > Events tab it has similar items as the Autoplay feature - such as "When
    > the
    > Camera is Connected" select which program to run - and I always select
    > "Run
    > Windows Scanner & Camera Wizard"... turn on the camera and nothing
    > happens.
    > When I select "Run Nikon Photo Transfer" THAT runs no problem when I turn
    > on
    > the camera... when I select "Run Photoshop" THAT runs when I plug in the
    > camera... but not Microsofts Scanner & Camera Wizard... at least THAT
    > wizard
    > will also transfer video files. The other transfer programs don't - they
    > just deal with photos.


    Humm....Did you have the camera plugged in when you ran the "Microsoft
    Autoplay Repair Wizard"?
    http://www.microsoft.com/downloads/...b6-e8fa-45c4-a171-1b389cfacdad&DisplayLang=en


    Possible Solution 1: Do you have the Real Player installed on the machine in
    question?
    If so, Disable the Real Player update scheduler in Msconfig and kill
    the running process.


    Possible Solution 2: Make sure that the Windows Image Acquisition (WIA)
    service is not disabled...
    Start | Run | Type: services.msc | Click OK |
    Scroll down to and double click Windows Image Acquisition (WIA) |
    Set it to Manual under Startup type | Click Apply | Click OK |
    Close services

    If none of this works I'm afraid I'm out of ideas:(


    Good luck,

    Donald Anadell


    >
    > Thanx for the efoort tho.
    >
    > "Donald Anadell" wrote:
    >
    >>
    >> "Mike C" <MikeC@discussions.microsoft.com> wrote in message
    >> news:63BD64CA-ED62-4FA6-A684-F6769ACC3FEE@microsoft.com...
    >> > Hi All,
    >> >
    >> > Whenever I'd plug my camera into my pc, the wizard would start and made
    >> > downloading the pictures & any video files I had very simple. I have
    >> > NO
    >> > idea
    >> > what has happened or what I did but all of a sudden the wizard no
    >> > longer
    >> > starts when I plug my camera in. I've tried the following;
    >> >
    >> > Open Explorer, found the camera, r/click and selected Properties, then
    >> > selcted Event Tab and selected Start Microsoft Scanner and Camera
    >> > wizard.
    >> > Plugged my camera back in, turned it on and nothing... the program did
    >> > not
    >> > start.
    >> >
    >> > Opened Control Panel, Scanner & Camera, plugged my camera in, turned it
    >> > on,
    >> > selected the camera from the window, r/click and selected 'Get
    >> > Pictures'
    >> > and
    >> > nothing happens.
    >> >
    >> > I have 3 other pc's in the house and whenever I plug the camera into
    >> > any
    >> > of
    >> > them, the wizard starts no problem... I've never loaded any of the
    >> > camera
    >> > software before and have no desire to load it now either on THIS
    >> > machine
    >> > that
    >> > the wizard isn't working on.
    >> >
    >> > Is there a registry entry that can be edited/deleted to have the wizard
    >> > start up again? I've been reduced to using the Nikon Transfer Wizard
    >> > software that came with Nikon View - it's not as good as the Microsoft
    >> > wizard
    >> > as it doesn't transfer any video files I've taken using my camera.
    >> >
    >> > Thoughts? Suggestions?

    >>
    >> Any help here:
    >>
    >> http://www.the-pc-guru.com/Windows_Scanner_and_Camera_W.php
    >>
    >> Good luck,
    >>
    >> Donald Anadell
    >>
    >>
    >> >
    >> > thanx.
    >> >

    >>
    >>
    >> .
    >>
     
  5. Mike C

    Mike C Flightless Bird

    Hi Donald,

    No - I never had my camera plugged in and running when I ran the repair tool
    (I'll try that for sure) but I haven't ANY Real Player programs running. I
    know it's a resource pig and won't install anything that has to do with RP...
    I'll re-run the fix tool with the camera plugged in and running.

    Thanx again for your help.

    "Donald Anadell" wrote:

    >
    > "Mike C" <MikeC@discussions.microsoft.com> wrote in message
    > news:29C6EC05-C454-4EF3-99A4-F60D687D6136@microsoft.com...
    > > Hi Donald,
    > >
    > > Thanx for the link - tried it all and nothing works... I don't even HAVE
    > > an
    > > autoplay tab when I select the Properties for the camera under Windows
    > > Explorer. All it has is 'General' 'Events' 'Colour Management'... Under
    > > the
    > > Events tab it has similar items as the Autoplay feature - such as "When
    > > the
    > > Camera is Connected" select which program to run - and I always select
    > > "Run
    > > Windows Scanner & Camera Wizard"... turn on the camera and nothing
    > > happens.
    > > When I select "Run Nikon Photo Transfer" THAT runs no problem when I turn
    > > on
    > > the camera... when I select "Run Photoshop" THAT runs when I plug in the
    > > camera... but not Microsofts Scanner & Camera Wizard... at least THAT
    > > wizard
    > > will also transfer video files. The other transfer programs don't - they
    > > just deal with photos.

    >
    > Humm....Did you have the camera plugged in when you ran the "Microsoft
    > Autoplay Repair Wizard"?
    > http://www.microsoft.com/downloads/...b6-e8fa-45c4-a171-1b389cfacdad&DisplayLang=en
    >
    >
    > Possible Solution 1: Do you have the Real Player installed on the machine in
    > question?
    > If so, Disable the Real Player update scheduler in Msconfig and kill
    > the running process.
    >
    >
    > Possible Solution 2: Make sure that the Windows Image Acquisition (WIA)
    > service is not disabled...
    > Start | Run | Type: services.msc | Click OK |
    > Scroll down to and double click Windows Image Acquisition (WIA) |
    > Set it to Manual under Startup type | Click Apply | Click OK |
    > Close services
    >
    > If none of this works I'm afraid I'm out of ideas:(
    >
    >
    > Good luck,
    >
    > Donald Anadell
    >
    >
    > >
    > > Thanx for the efoort tho.
    > >
    > > "Donald Anadell" wrote:
    > >
    > >>
    > >> "Mike C" <MikeC@discussions.microsoft.com> wrote in message
    > >> news:63BD64CA-ED62-4FA6-A684-F6769ACC3FEE@microsoft.com...
    > >> > Hi All,
    > >> >
    > >> > Whenever I'd plug my camera into my pc, the wizard would start and made
    > >> > downloading the pictures & any video files I had very simple. I have
    > >> > NO
    > >> > idea
    > >> > what has happened or what I did but all of a sudden the wizard no
    > >> > longer
    > >> > starts when I plug my camera in. I've tried the following;
    > >> >
    > >> > Open Explorer, found the camera, r/click and selected Properties, then
    > >> > selcted Event Tab and selected Start Microsoft Scanner and Camera
    > >> > wizard.
    > >> > Plugged my camera back in, turned it on and nothing... the program did
    > >> > not
    > >> > start.
    > >> >
    > >> > Opened Control Panel, Scanner & Camera, plugged my camera in, turned it
    > >> > on,
    > >> > selected the camera from the window, r/click and selected 'Get
    > >> > Pictures'
    > >> > and
    > >> > nothing happens.
    > >> >
    > >> > I have 3 other pc's in the house and whenever I plug the camera into
    > >> > any
    > >> > of
    > >> > them, the wizard starts no problem... I've never loaded any of the
    > >> > camera
    > >> > software before and have no desire to load it now either on THIS
    > >> > machine
    > >> > that
    > >> > the wizard isn't working on.
    > >> >
    > >> > Is there a registry entry that can be edited/deleted to have the wizard
    > >> > start up again? I've been reduced to using the Nikon Transfer Wizard
    > >> > software that came with Nikon View - it's not as good as the Microsoft
    > >> > wizard
    > >> > as it doesn't transfer any video files I've taken using my camera.
    > >> >
    > >> > Thoughts? Suggestions?
    > >>
    > >> Any help here:
    > >>
    > >> http://www.the-pc-guru.com/Windows_Scanner_and_Camera_W.php
    > >>
    > >> Good luck,
    > >>
    > >> Donald Anadell
    > >>
    > >>
    > >> >
    > >> > thanx.
    > >> >
    > >>
    > >>
    > >> .
    > >>

    >
    >
    > .
    >
     

Share This Page